PSIHOTERAPIE INDIVIDUALĂ

Psihoterapia individuală pe care o practic este un demers colaborativ care se bazează pe o relaţie autentică, ce se stabileşte treptat, între client(ă) şi terapeut(ă). Acest demers constă în explorarea unor aspecte importante din existenţa ta, pe care vom căuta să le integrezi cât mai potrivit într-o viaţă împlinită. În acelaşi timp, o altă parte a acestui demers constă în accesarea unor resurse ascunse ale psihicului tău, cu scopul de a-ţi putea trăi viaţa aşa cum merită fiecare: într-o stare de echilibru interior şi întreţinând relaţii benefice cu ceilalţi.

Lucrez într-o manieră colaborativă cu oamenii întrucât doar prin muncă în echipă ajungem la rezultate în psihoterapie. Această colaborare se referă atât la respectul meu faţă de unicitatea şi părerile tale, cât şi la implicarea ta autentică în procesul terapeutic.

Nu sunt adeptul tiparelor psihologice şi nici al teoriilor rigide despre psihic. Fiecare fiinţă umană este mult prea complexă şi diferită faţă de restul, pentru a putea încăpea în vreo teorie fixă. În această muncă în echipă, iau în considerare toate cele trei dimensiuni ale timpului: trecut (pentru a înțelege și a integra mai coerent istoria personală de viață), prezent (pentru a fi conectat(ă) la ceea ce se întâmplă aici și acum) şi viitor (pentru a-ți construi o direcție cu sens). Consider că o psihoterapie eficientă are un caracter pragmatic, în sensul că adresează nevoile reale ale clientului și dificultățile sale concrete, actuale, iar rezultatele terapeutice trebuie să se reflecte cât mai evident în viața sa de zi cu zi.

Încurajez autocunoaşterea. De multe ori, în spatele unor gânduri, trăiri afective ori comportamente aparent bizare sau iraţionale, putem descoperi întrebări sau preocupări fundamentale ale omului, în legătură cu diverse aspecte ale existenţei. Pot apărea pe parcursul şedinţelor, în mod involuntar, anumite părţi din tine însuţi/însăţi pe care înainte preferai să le laşi neatinse, dar care acum pot fi integrate cu succes într-o viaţă împlinită.

Lucrez atât cu partea conştientă a minţii, pentru a avea o percepţie clară a felului în care trăim, cât şi cu partea inconştientă, întrucât aceasta este plină de conţinuturi şi procese care merită să fie descoperite, dar mai ales bogată în creativitate şi resurse care ne ajută să ne descurcăm în viaţa de zi cu zi. În cadrul întâlnirilor, caut să îi ajut pe clienţi să fie cât mai conectaţi la ceea ce se întâmplă înăuntrul lor și în vieţile lor astfel încât să realizeze schimbările necesare, stabile în timp.

Citeşte şi CÂND ESTE UTILĂ PSIHOTERAPIA şi MITURI DESPRE PSIHOTERAPIE