HIPNOTERAPIE

Hipnoterapia, sau mai corect spus hipnopsihoterapia, este psihoterapia care utilizează, printre alte metode, şi procedee hipnotice, atunci când terapeutul consideră util și bineînțeles, cu acordul clientului. Spre deosebire de hipnoza de scenă, care e mai mult o formă de divertisment în care se urmărește senzaționalul, hipnoterapia folosește hipnoza clinică, cu scopul de a ajuta clientul/pacientul în demersuri psihoterapeutice, intervenții medicale, performanța sportivă și intelectuală. De aceea, este important ca atunci când alegi un/o hipnoterapeut(ă), să te asiguri că acesta/aceasta are şi specializare acreditată în psihoterapie.

Hipnoza clinică este acea calitate a minţii de a trăi o stare modificată a conştienţei, prin dezvoltarea a ceea ce se numeşte transă hipnotică, intrând astfel pe altă frecvenţă de procesare cerebrală şi accesând latura mai profundă a psihicului, cunoscută și sub denumirea de inconștient.

În hipnopsihoterapie, împreună cu alte mijloace, hipnoza clinică  poate fi utilizată în diverse tulburări, cum ar fi: tulburări de natură depresivă, anxioasă, psihosexuală, tulburări legate de traumă, insomnii, fobii, ticuri nervoase, enurezis (urinarea involuntară în timpul somnului) tulburări alimentare (precum anorexie nervoasă, bulimie nervoasă) şi adicţii (precum fumatul ori mâncatul compulsiv), însă nu se limitează la acestea – transe hipnotice de profunzime moderată pot fi utile în diverse situatii psihoterapeutice, în functie de receptivitatea fiecărui client în parte. Avantajele utilizării și a procedeelor hipnotice în psihoterapie sunt:

 • diminuarea și/sau gestionarea mai eficientă a stresului;
 • accesarea unor resurse uitate (rămase în stare latentă) și mobilizarea potențialului inconștient în vederea depășirii unor dificultăți în plan personal / relațional / profesional;
 • stimularea și dezvoltarea unor modalități mai eficiente de care dispune mintea inconștientă, superioară limitelor conștiente în care funcționează, deseori restrictiv, psihicul uman;
 • reprocesarea în siguranță și integrarea mai sănătoasă a unor experiențe de viață dureroase, care au contribuit la dezvoltarea unor stări sau comportamente disfuncționale;
 • abordarea și rezolvarea conflictelor intrapsihice de la nivel inconștient, care pot sabota o viață echilibrată;
 • reconectarea la părțile intime al ființei și la nevoile autentice ale celui/celei care experimentează transa hipnotică.

Cazurile medicale în care hipnoza clinică este utilă, ca interventie adjuvantă, sunt:

 • Pregătirea pre-operatorie şi recuperarea post-operatorie – înainte de intervenţiile chirurgicale, pacienţii se pot familiariza mai uşor cu procedurile medicale şi pot depăşi într-o manieră mai relaxată temerile personale, iar în faza post-operatorie poate fi asigurat sentimentul controlului, stimulându-se totodată procesul de recuperare
 • Controlul durerii – prin dezvoltarea unor transe hipnotice specifice, senzaţiile dureroase pot fi substanţial reduse în rândul pacienţilor suferinzi de boli cronice; în diverse intervenţii medicale, hipnoza clinică poate avea şi rol de anestezic (suprimarea sensibilităţii fizice/organice) sau analgezic (modificarea sensibilităţii fizice/organice)
 • În stomatologie, transa hipnotică poate fi cu succes integrată în reducerea anxietăţii, controlul durerii (prin hipnoanestezie sau hipnoanalgezie) precum şi în remedierea bruxismului (scrâşnirea repetată şi involuntară a dinţilor, ce are la bază un mecanism nervos)
 • Facilitarea naşterii – starea de relaxare indusă hipnotic poate fi utilă în coordonarea respiraţiei şi a muşchilor implicaţi în travaliul naşterii, iar senzaţiile corespunzătoare şi anxietatea legată de naştere pot fi reduse în mod considerabil
 • Afecţiunile dermatologice pot fi abordate inclusiv hipnoterapeutic, ca intervenţie adjuvantă, întrucât există o legătură puternică la nivel inconştient între piele şi funcţionarea noastră afectivă, ca urmare a modului în care este gestionat stresul. Printre aceste afecţiuni sunt: neurodermatita (manifestată prin îngroşarea şi modificarea texturii pielii), psoriazis, zona zoster, veruci plantare s.a.
 • La tratamentele din medicina internă, oncologie, precum şi cele ale bolilor autoimune poate fi adăugată hipnoterapia. Aceasta e utilă în tratarea afecţiunilor cardiovasculare, tulburări respiratorii (precum astmul), alergii, afecţiuni gastrointestinale (precum colonul iritabil). Stimularea sistemului imunitar prin procedee hipnoterapeutice poate contribui semnificativ în tratamentul oncologic şi cel al bolilor autoimune.

În abordarea hipnoterapeutică a afecţiunilor dermatologice şi a bolilor enumerate, este obligatoriu mai întâi consultul de specialitate al medicului.

Pe lângă domeniul psihoterapeutic şi cel medical, hipnoza clinică este utilă şi în performanţa sportivă şi cea intelectuală. Prin procedee hipnotice, tehnici de relaxare şi imagerie ghidată, sportivii pot dezvolta o stare mentală optimă, ceea ce permite adoptarea cu mai multă uşurinţă a unei atitudini de încredere, echilibru emoţional, reglarea eficientă a alternanţei relaxare-încordare, sporirea şi menţinerea unui nivel optim de concentrare şi gândire strategică în timp real, viteză de reacţie crescută şi gestionarea eficientă a perioadelor de progres şi regres. Prin implicarea laturii inconştiente şi plină de resurse a funcţionării mentale, abordările hipnotice au meritul de a stimula atât în domeniul sportiv, cât şi în cel intelectual, creativitatea, imaginaţia, memoria şi rezolvarea de probleme.

Citeşte şi MITURI DESPRE HIPNOZĂ