Hipnoterapia, sau mai corect hipnopsihoterapia, este psihoterapia care include în demersul său și procedee hipnotice, cu acordul clientului și atunci când psihoterapeutul consideră potrivit. Tocmai de aceea, este important ca atunci când alegi un/o hipnoterapeut(ă), să te asiguri că acesta/aceasta are și acreditare în psihoterapie emisă de Colegiul Psihologilor din România.
Avantajul transelor hipnotice în psihoterapie constă în posibilitatea de a avea acces la conflicte emoționale reprimate, dar mai ales la resurse psihice aflate în stare latentă (inconștiente) și nebănuite. Astfel, cu ajutorul hipnozei clinice, stările interne neprelucrate pot fi procesate și integrate mai eficient, iar resursele interioare pot fi accesate și utilizate într-un scop benefic, terapeutic.
Pe lângă psihoterapie, hipnoza clinică mai are aplicații în domeniul medical și în cel al performanțelor sportive și intelectuale.
Hipnoza medicală este utilă ca act conex celui medical în pregătiri pre-operatorii și recuperări post-operatorii, controlul durerii, în stomatologie (reducerea anxietății, remedierea bruxismului, ce are deseori la bază un mecanism nervos), facilitarea nașterii naturale (prin coordonarea respirației și a mușchilor implicați în travaliu), afecțiuni dermatologice de natură psihosomatică (neurodermatite, psoriazis, verugi plantare etc.), precum și în tratamente oncologice (prin stimularea sistemului imunitar), afecțiuni cardiovasculare, tulburări respiratorii (astm), alergii, afecțiuni gastro-intestinale (colon iritabil).
În ceea ce privește performanţa sportivă şi cea intelectuală, prin procedee hipnotice, tehnici de relaxare şi imagerie ghidată, oamenii pot dezvolta o stare mentală optimă, reglarea eficientă a alternanţei relaxare-încordare, ajustarea şi menţinerea unui nivel optim de concentrare şi gândire strategică în timp real, precum şi viteză de reacţie crescută. Prin implicarea laturii inconştiente şi pline de resurse a funcţionării mentale, abordările hipnotice au meritul de a stimula atât în rândul sportivilor cât şi la şcolari creativitatea, imaginaţia, memoria şi rezolvarea de probleme.